فهرست مطالب

پژوهش های رهبری آموزشی - پیاپی 1 (پاییز 1393)

نشریه پژوهش های رهبری آموزشی
پیاپی 1 (پاییز 1393)

  • تاریخ انتشار: 1395/09/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • افسانه فاضلی، محمود اکرامی صفحات 1-21
    پژوهش حاضر به منظور «بررسی رابطه نظام ارزش ها و هوش فرهنگی مدیران دانشگاه علامه طباطبایی» انجام گردید. جامعه آماری کلیه مدیران شاغل در دانشگاه که برابر با70 نفر بودند و از این تعداد 56 نفر به پرسشنامه ها پاسخ داده و داده های آنها مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.برای اندازه گیری متغیرهای نظام ارزش ها از ابزار پرسشنامه آلپورت،ورنون و لیندزی و برای اندازه گیری هوش فرهنگی به مفهوم کلی و متغیرهای آن از پرسشنامه هوش فرهنگی (CQS) استفاده شده است.یافته های پژوهش نشان می دهد که میزان متغیرهای ارزش سیاسی،ارزش نظری، ارزش اقتصادی نظام ارزش ها در سطح بالا و متغیر ارزش هنری در سطح متوسط و ارزش اجتماعی و ارزش مذهبی در سطح پایینی قرار دارد. میزان متغیرهای فراشناخت و انگیزش در سطح بالا و هوش فرهنگی به مفهوم کلی و متغیر رفتار در سطح متوسط و متغیر شناخت در سطح پایین قرار دارد. رتبه بندی نظام ارزش ها در بین مدیران از این قرار است: 1-ارزش سیاسی؛ 2-ارزش علمی؛ 3-ارزش اقتصادی؛ 4- ارزش هنری؛ 5- ارزش اجتماعی و 6- ارزش مذهبی و رتبه بندی هوش فرهنگی به مفهوم کلی و متغیرهای آن به این ترتیب است: 1-فراشناخت؛ 2-انگیزش؛ 3-رفتار؛ 4- شناخت.
    کلیدواژگان: نظام ارزش ها، هوش فرهنگی، مدیران، دانشگاه علامه طباطبایی
  • خلیل غلامی، یونس صحرانورد نشتیفانی، نعمت الله عزیزی صفحات 23-48
    هدف این پژوهش بررسی وضعیت رهبری توزیع شده در مدارس متوسطه شهر سنندج بود و این که به اعتقاد معلمان تا چه اندازه مولفه های رهبری توزیع شده در رفتار مدیران مدارس وجود دارد. پژوهش حاضر توصیفی است، جامعه ی آماری تمام معلمان مرد و زن مدارس متوسطه ی عادی- دولتی شهر سنندج بودند، که 377 نمونه (زن=242، مرد= 135) از بین 31 مدرسه به روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند. داده ها با استفاده از پرسشنامه ی محقق ساخته رهبری توزیع شده با آلفای کرونباخ 95/0در مرحله ی آزمایشی، جمع آوری شد. علاوه براین، پرسش نامه مورد نظر بعد از فرایند تحلیل عاملی اکتشافی چهار مولفه ی اصلی تحت عنوان توسعه ی حرفه ای معلمان و بهبود مدرسه، ویژگی تیم رهبری (تعامل مبتنی بر اعتماد)، دموکراسی و حمایت همه جانبه را نشان داد. نتایج تحلیل آزمون خی دو نشان داد که به طور کلی، از نظر معلمان، رهبری توزیع شده ی خود جوش مدیران مدارس در سطح متوسط است. هم چنین، نتایج آزمون تی مستقل حاکی از این بود که از نظر معلمان زن، مدیران زن بیشتر از مدیران مرد رفتارهای مرتبط با رهبری توزیع شده ی خود جوش را در حوزه ی کاری خود اعمال می کنند. هم چنین طبق نتایج تحلیل آزمون واریانس یک طرفه، متغیر سطح تحصیلات و تجربه کاری معلمان در نوع ارزیابی شان از رهبری توزیع شده مدیران تاثیر نداشت
    کلیدواژگان: رهبری توزیع شده، رهبری آموزشی، توسعه ی حرفه ای معلمان و بهبود مدرسه
  • حسن نودهی، علی رشیدی، علی خلیلی، شهرام مهرآور گیگلو صفحات 49-66
    هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه منبع کنترل و خودکنترلی با تعهد سازمانی در کارمندان آموزش و پرورش شهر سبزوار بود. بدین منظور گروهی متشکل از 70نفر از بین 120کارمند با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده به عنوان نمونه انتخاب شدند و در این پژوهش شرکت کردند. داده های تحقیق نیز با استفاده از پرسشنامه های منبع کنترل راتر با ضریب پایایی (83/ 0)، پرسشنامه خود کنترلی نیواستورم و دیویس با ضریب پایایی(65/ 0) و پرسشنامه تعهد سازمانی آلن ومایر با ضریب پایایی(79/ 0) جمع آوری گردید. داده های جمع آوری شده تحقیق با استفاده ازآزمون همبستگی پیرسون، تحلیل واریانس چند متغیره (MANOVA) و دیگر آزمون های تعقیبی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج حاصله نشان داد منبع کنترل و خودکنترلی با تعهد سازمانی رابطه مثبت دارند و آن را پیش می کنند به علاوه بین منبع کنترل و خودکنترلی با هر یک از ابعاد سه گانه تعهد سازمانی نیز رابطه مثبت و معنادار بود
    کلیدواژگان: تعهد سازمانی، منبع کنترل، خود نظارتی
  • محمد علی نعمتی، مجتبی کرمی پور صفحات 67-96
    هدف از پژوهش حاضر، بررسی و تحلیل چالش ها و راهکارهای تبدیل خوابگاه های دانشجویی دانشگاه علامه طباطبایی به جوامع کوچک یادگیری، است. این پژوهش با بهره گیری از روش تحقیق آمیخته از نوع اکتشافی و ساخت ابزار، و در دو بخش کیفی و کمی، انجام شده است. مصاحبه شوندگان در بخش کیفی، شامل 25 نفر از اساتید دانشگاه، مدیران خوابگاه ها و دانشجویان خوابگاهی بوده اند که با شیوه نمونه گیری هدفمند و با بهره گیری از روش گلوله برفی مورد مصاحبه قرار گرفته اند. در بخش کمی نیز، جامعه آماری مشتمل بر 3150 دانشجوی ساکن در خوابگاه های دانشگاه علامه طباطبایی بوده که از آن میان تعداد 340 دانشجو با استفاده از روش نمونه گیری طبقه ای- تصادفی به عنوان نمونه آماری شناسایی و مورد مطالعه قرار گرفته است. به منظور جمع آوری داده و اطلاعات بخش کمی، از دو پرسشنامه چالش ها و راهکارها - تدوین شده در بخش کیفی پژوهش- بهره گیری شده، که پایایی آنان با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ، به ترتیب برابر با 87% و 96% محاسبه گردیده است. مبانی نظری، تحقیقات پیشین و همچنین یافته های بخش کیفی مطالعه حاضر، حاکی از آن است که چالش های تبدیل خوابگاه های دانشجویی به جوامع کوچک یادگیری و راهکارهای متناظر با آنان، مشتمل بر چهار محور: الف) ساختاری- مدیریتی، ب) فرهنگی- اجتماعی، ج) علمی- حرفه ای و د) درون فردی است. در بخش کمی پژوهش، نتایج حاکی از آن است که پاسخگویان تمامی چالش ها و راهکارهای شناسایی شده در بخش کیفی پژوهش براساس محورهای فوق را تایید نموده اند. همچنین، نتایج نشان می دهد که میان دیدگاه های پاسخگویان در ارتباط با چالش ها و راهکارهای تبدیل خوابگاه های دانشجویی دانشگاه علامه طباطبایی به جوامع کوچک یادگیری به تفکیک خوابگاه، جنسیت و مقطع تحصیلی، تفاوت معنادار وجود ندارد
    کلیدواژگان: خوابگاه دانشجویی، جوامع کوچک یادگیری، چالش ها و راهکارها
  • احسان پروین، سعید غیاثی ندوشن، شراره محمدی صفحات 97-117
    آموزش، اثربخش ترین ساز و کار جامعه برای مقابله با یکی از بزرگ ترینچالش های این قرن؛ یعنی توسعه پایدار است. توسعه پایدار به انسان های کل نگر، دارای تفکر سیستمی، بینش میان رشته ای و فرارشته ای، آگاه، خلاق و مشارکت جو نیاز دارد. تولید منابع انسانی واجد شرایط فوق، نیازمند کیفیت بالای عناصر و عوامل نظام آموزشی (ورودی، فرایند، خروجی و پیامد) در راستای توسعه پایدار می باشد.نظام آموزش عالی و نیروی انسانی متخصص، نقشی کلیدی در توسعه پایدار هر جامعه ای ایفا می کند. دانشگاه ها بایدبه عنوان مکان های تحقیق و مطالعه برای توسعه پایدارتلاش کنند.آموزش عالی باید بتواند بهترین راه بهره برداری از منابع و امکانات محدود را کسب کند.
    هدف
    هدف این پژوهش طراحی مدلی برای کیفیت برونداد نظام آموزش عالی در رسیدن به توسعه پایدار بر اساس رویکرد سیستم آموزشمی باشد، برای رسیدن به توسعه پایدار باید بتوان هماهنگی و تعامل بین اجزا توسعه را به وجود آورد.
    روش
    در این مقاله از روش توصیفی تحلیلی استفاده شده و به شیوه تحلیلی اسنادی صورت گرفته است.
    نتیجه گیری
    نتیجه این پژوهش حاکی از آن است که برای رسیدن به توسعه پایدار، نظام آموزشی یکی از عناصری است که می توان راه رسیدن به توسعه را هموار سازد و مسیر آن را به سوی توسعه هموار هدایت کند اما مقوله ی مهمی که در آموزش برجسته است کیفیت محصولات و بروندادهای نظام آموزشی است.
    کلیدواژگان: آموزش عالی، توسعه پایدار، تضمین کیفیت، رویکرد سیستمی
  • سعید هداوند، رضا رحیمی، مهدی دارابی صفحات 119-136
    پژوهش حاضر به بررسی اعتبار الگوی ارزشیابی سیپ در ارزیابی عملکرد مراکز آموزشی می پردازد. روش پژوهش، پیمایشی است. جامعه آماری را 90 نفر از مدیران وکارشناسان مراکز آموزشی شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران تشکیل می دهند که با بررسی جامعه آماری و مطابقت شرایط آنها با نیازهای تحقیق، تعداد60 نفر به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. اطلاعات مورد نیاز تحقیق توسط پرسشنامه گرد آوری شده است. پایایی پرسشنامه به وسیله آلفای کرونباخ تعیین گردیده که ضریب 87/. سطح خوبی از پایایی را نشان می دهد. همچنین برای اطمینان از روایی محتوایی نیز از روش توافق متخصصان استفاده شده است. پس از جمع آوری اطلاعات مورد نظر، میزان اعتبار الگوی سیپ به وسیله تحلیل عاملی ارزیابی گردید و برای تجزیه و تحلیل اطلاعات نیز از آزمون دوجمله ای، آزمون تاییدی فریدمن، آزمون همبستگی و آزمون t استفاده شده است. یافته های پژوهش نشان می دهد که ابعاد چهارگانه الگوی سیپ و معیارهای بیست گانه آن مورد قبول واقع شده و توانایی این الگو در ارزیابی عملکرد مراکز آموزشی تایید گردیده است. همچنین بین ابعاد، معیارها و متغیرهای یاد شده رابطه معناداری نیز مشاهده گردید که حاکی از آن است که هر یک از متغیرهای آشکار به طرز معناداری متغیرهای پنهان مربوط را مورد سنجش قرار می دهد.
    کلیدواژگان: اعتبار یابی، ارزیابی عملکرد، الگوی ارزشیابی سیپ
  • معصومه یگانه راد، مرتضی طاهری صفحات 137-163
    سیستم برنامه ریزی منابع سازمان (ERP) در دانشگاه هرروز رو به گسترش است. یکی از عوامل کلیدی موثر بر موفقیت برنامه ریزی منابع سازمان، رهبران ارشد هستند. هرچند مطالعات گذشته از زوایای مختلف تاثیر رهبری بر موفقیت برنامه ریزی منابع سازمان را بررسی نموده اند، بااین حال، نقش رهبری تحول آفرین در موفقیت برنامه ریزی منابع سازمان دانشگاه مطالعه نشده است. هدف این پژوهش، تعیین نقش رهبری تحول آفرین در موفقیت برنامه ریزی منابع سازمان (ERP) در دانشگاه بود. علاوه بر این، نقش واسطه ای فرهنگ سازمانی و تسهیم دانش در رابطه بین رهبری تحولی و موفقیت برنامه ریزی منابع سازمان بررسی شد. مدل پژوهش در دانشگاه علامه طباطبائی، دانشگاه علوم اقتصادی و وزارت علوم، تحقیقات و فناوری آزمون شد. تحلیل همبستگی چند متغیره داده ها بر روی پرسشنامه های تکمیل شده 200 نفر از کارمندان انجام شد. نتایج تحلیل مسیر نشان داد رهبری تحول آفرین بر موفقیت برنامه ریزی منابع سازمان اثر مستقیم دارد، همچنین به واسطه فرهنگ سازمانی موجب موفقیت برنامه ریزی منابع سازمان می شود، بااین حال، اثر مستقیم رهبری تحولی بر تسهیم دانش آشکار معنی دار نبود. یافته های پژوهش نشان داد فرهنگ سازمانی و تسهیم دانش آشکار بر موفقیت برنامه ریزی منابع سازمان اثر مستقیم دارد و تسهیم دانش آشکار ERP ارتباط بین رهبری تحولی و موفقیت برنامه ریزی منابع سازمان را تعدیل می کند. نتایج این پژوهش دلالت هایی برای مدیران ارشد در جهت تسهیل فرهنگی مناسب به طوری که موجب توسعه تسهیم دانش ERP و رسیدن به بهبود سازمانی با استفاده از سیستم های برنامه ریزی منابع سازمان شود، ارائه می دهد.
    کلیدواژگان: موفقیت برنامه ریزی منابع سازمان (ERP)، رهبری تحولی، فرهنگ سازمانی، تسهیم دانش
|
  • Afsaneh Fazeli*, Mahmood Ekrami Pages 1-21
    This study has been carried out for the purpose of investigating the relation between the value system and cultural quotient of the presidents of Allameh Tabataba’i University. The statistical population comprises all presidents serving with the university, coming to 70 subjects, out of whom 56 responded to the questionnaires and their emerging data were analyzed. In order to measure the value system variables, questionnaire developed Allport - Vernon - Lindzey and in order to measure cultural quotient as a general concept and its variables, the Cultural Quotient Questionnaire (CQS) was used. Research findings suggest that the levels of variables of political value, theoretical value, and economic value are high in the value system, and the level of variable of artistic value is medium, and levels of variables of social value and religious value are low. The levels of variables of metacognition and motivation are high, and those of cultural quotient as a general concept and behavior are medium, and the level of the variable of cognition is low. Ranking of the value system among the presidents is as follows: 1. Political value, 2. scientific value, 3. economic value, 4. Artistic value, 5. social value, 6. religious value; and ranking of cultural quotient as a general concept and its variables is as follows: 1. metacognition, 2. Motivation, 3. Behavior, and 4. Cognition.
    Keywords: Value System, Cultural Quotient, Presidents, Allameh Tabatabai University
  • Khalil Gholami*, Younes Sahranavard Nshtifani, Nematollah Azizi Pages 23-48
    The aim of this study was to investigate the status of DL in senior high schools in Sanandaj and the extent to which DL components are believed by the teachers to be present in the principals’ behaviors. The quantitative approach was used in this study. Statistical population consisted of all teachers (male and female) in public senior high schools in Sanandaj. A sample of 377 teachers from 31 schools was selected through the access sampling method and a researcher-made questionnaire with Cronbach`s Alpha 0.95 was used for collecting the data. Moreover, this questionnaire demonstrated four major components such as Teachers Professional development & School improvement, Traits of Leadership Team, Democracy and Comprehensive Support after the exploratory factor analysis. Results of the chi square test showed that teachers generally believe that principals'''' DL is at an average level. Also, the results of the T-test indicated that female teachers believe their principals utilized more DL related behaviors in their profession area than the male teachers. Finally, based on the results of Aanova, variables of experience and educational level had no impact on the teachers'''' evaluation of their principals'''' DL, that is they reported the principals DL at the same level.
    Keywords: distributed leadership, educational leadership, teacher professional development, school improvement
  • Hassan Nodehi, Ali Rashidi*, Ali Khalili, Shahram Mehravar Giglou Pages 49-66
    This study is aimed at investigating the relationship between locus of control and self-control and organizational commitment of the staff serving with Education Department of Sabzevar. To this end, a group of 70 staff members were selected as the sample from among the 120 personnel by means of the simple random sampling method and involved in the study. The research data were gathered by means of Rotter’s Locus of Control Scale with a reliability coefficient of 0.83, Newstorm and Davis Self-control Questionnaire with a reliability coefficient of 0.65, and Allen and Meyer Organizational Commitment Scale with a reliability coefficient of 0.79. The collected data were analyzed with SPSS 18 application and Pearson correlation test, multivariate analysis (MANOVA) and some other supplementary tests. Results suggest that there is a positive relation between locus of control, self-control and organizational commitment. Furthermore, locus of control and self-control are independently related to organizational commitment.
    Keywords: Organizational Commitment, Locus of control, Self, control, education
  • Mohammad Ali Nemati*, Mojtaba Karami Pour Pages 67-96
    The purpose of this study is to analyze of the challenges and solutions regarding conversion of Allameh Tabataba’i University student dormitories into small learning communities. This piece of research has been carried out by means of mixed research methods of exploration and development of tools both qualitatively and quantitatively. Respondents in the qualitative section include 25 faculty members, dormitory administrators and dormitory students who have been interviewed using the purposive sampling method and the snowball method. Moreover, in the quantitative phase, the statistical population consists of the 3150 students living in dormitories at Allameh Tabataba’i University out of whom 340 students were identified and studied using the stratified random sampling method. In order to collect the quantitative data, two researcher-developed questionnaires of challenges and solutions designed at the qualitative phase were applied the reliability of which were put at 87% and 96% respectively through calculation of the Cronbach’s alpha. Theoretical foundations, previous research as well as qualitative findings of this study indicate that the challenges of changing student dormitories into small learning communities and their corresponding solutions include four axes: a) structural and management, b) cultural and social, c) scientific-professional and d) intrapersonal. In the quantitative study, the results indicate that the respondents have confirmed all the challenges and solutions identified in the qualitative study based on the above topics. In addition, the results show that there is no significant difference between respondent's views on the challenges and solutions associated with the conversion of Allameh Tabataba’i University student dormitories to small learning communities by dormitory, gender and educational level.
    Keywords: Student Dormitory, Small Learning Communities, Challenges, Solutions
  • Ehsan Parvin*, Saeed Ghiasi Nodoushan, Sharare Mohammadi Pages 97-117
    Education is the most effective mechanism for dealing with one of the biggest challenges of this century, i.e., sustainable development. Sustainable development needs a holistic human being with systemic thinking and interdisciplinary and intra-disciplinary vision who is informed, creative and participatory. Production of such qualified human resources needs high quality elements and factors of the educational system (input, process, output, and outcome) in line with sustainable development. Higher education and expert human resources play a key role in sustainable development of any societies. Universities, as places for study and research, should strive for sustainable development. Higher education should acquire the best way to exploit limited resources and facilities. In this article, developing a model for assuring the quality of higher education system in order to reach sustainable development based on systems approach is discussed. To reach sustainable development, we should provide coordination and interaction among the parts of development. A descriptive-analytic method, similar to library studies, is used in this article.
    Keywords: Higher Education, sustainable development, quality assurance, systemic approach
  • Saeed Hadavand*, Reza Rahimi, Mahdi Darabi Pages 119-136
    This study investigates the validity of Cipp assessment model in assessing the function of the instruction centers. It is conducted through descriptiveanalytic method. The statistical population consists of 90 managers and experts of the instruction centers of National Iranian Petrochemical Company. After studying the initial statistical population and agreement of their conditions with the research needs, 60 people were selected as the statistical sample. The data were collected through questionnaire. The questionnaires validity was measured through Chronbach’s α and a coefficient of 87% was obtained which indicates an acceptable correlation of the questions and absence of significant dispersion among them. Furthermore, some experts confirmed face and content validities of the questionnaires. Cipp model was tested through structural equations model and the data were analyzed through binomial test, Friedman variance analysis test, correlation test, and t-test. The results indicate that the experts have confirmed the four dimensions of the model and its twenty criteria and further verified their ability to assess the instruction centers. In addition, there is a significant relationship among the dimensions, criteria, and variables. This indicates that the overt variables measure the covert variables significantly.
    Keywords: alidity measurement, Function assessment, Cipp assessment model
  • Masoomeh Yeganerad*, Morteza Tahery Pages 137-163
    Senior leadership has been identified as a critical factor in fostering Enterprise Resource Planning systems success. Although, previous studies have investigated the impact of transformational leadership on Enterprise Resource Planning from various angles, however, the role of transformational leadership on Enterprise Resource Planning systems success at the University has not been studied. The purpose of this study was determine the role of transformational leadership on Enterprise Resource Planning systems success at the University. The research model was tested through a survey in Allameh Tabatabai University, University of Economic Sciences, and Ministry of Science, Research and Technology. Correlation analysis of multivariate data was done on the completed questionnaires by 200 employees. The results of the Structural Equation Modeling showed that Transformational leadership is positively related with Enterprise Resource Planning systems success. Organizational culture mediates the relationship between transformational leadership and Enterprise Resource Planning systems success. However, transformational leadership is not positively related with ERP explicit knowledge sharing. Also, the results showed that organizational culture and ERP explicit knowledge sharing is positively related with enterprise resource planning systems success and ERP explicit knowledge sharing mediates the relationship between transformational leadership and enterprise resource planning systems success. The research findings can provide guidelines for the top executives to facilitate appropriate organizational culture, so as to foster ERP knowledge sharing and achieve business benefits with the assimilation of ERP systems.
    Keywords: Enterprise Resource Planning systems success (ERP), transformational leadership, organizational culture, knowledge sharing, University